Μαυρομματαίων 25 - Αθήνα  e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.Τηλεφωνήστε μας στο 210-8217710
4Εψιλον
Ελληνική Εταιρεία
Εκπαίδευσης & Επιμόρφωσης

Δραματοθεραπεία

Νέα έναρξη: αναμένεται τον Οκτ. του 2020

Δραματοθεραπεία είναι η χρήση του θεάτρου και του δρώμενου με σκοπό τη θεραπεία. Τα βασικά δραματοθεραπευτικά μέσα είναι η δραματοποίηση, η μίμηση, η μεταμφίεση, ο αυτοσχεδιασμός, η θεατρική δράση, η υπόδυση και απέκδυση ρόλου. Στόχος της δραματοθεραπευτικής διαδικασίας είναι η ερμηνεία των προβολών που γίνονται κατά τη διάρκεια της υπόδυσης ρόλων και η σύνδεση του «δρώμενου» με την πραγματικότητα.

Μέσα από την θεωρία αλλά και το βίωμα διαφόρων ρόλων αλλα και την ανάλυση των ρόλων και των συναισθημάτων που σχετίζονται με αυτούς, οι μετέχοντες βιώνουν και κατανοούν πως μπορούν να χρησιμοποιήσουν στην δουλειά τους το θέατρο και την Δραματοθεραπεία για να βοηθήσουν τα άτομα με τα οποία εργάζονται (παιδιά, έφηβοι και ενήλικες). Επίσης θα μπορέσουν να κατανοήσουν σημαντικά στοιχεία για την δική τους προσωπικότητα σε προσωπικό, συναισθηματικό και διαπροσωπικό επίπεδο.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΡΑΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Α’ ΕΞΑΜΗΝΟ

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ (40 ώρες)

Τρίτη: 17:00- 20:00

  • Εξελικτική Ψυχολογία
  • Σχολές Ψυχοθεραπείας
  • Κλινική Ψυχολογία

ΘΕΑΤΡΟ (40 ώρες)

Τετάρτη: 17:00- 20:00

  • Υποκριτική
  • Αυτοσχεδιασμός
  • Αρχαίο θέατρο

ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΜΙΜΗΤΙΚΗ (40 ώρες)

Πέμπτη: 17:00- 20:00

Β' ΕΞΑΜΗΝΟ

Τέχνες & Ψυχανάλυση (40 ώρες)

Τρίτη: 17:00- 20:00

Θέατρο (40 ώρες)

Τετάρτη: 17:00- 20:00

Δραματοθεραπεία (60 ώρες)

Πέμπτη: 17:00- 20:00

Γνωριμία με τις άλλες θεραπείες μέσω τέχνης (20 ώρες)

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΔΡΑΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ (40 ώρες)

Το μάθημα χωρίζεται σε τρία μέρη (Εξελικτική Ψυχολογία, Σχολές Ψυχοθεραπείας, Κλινική Ψυχολογία). Στόχος του μαθήματος αυτού είναι να αποκτήσουν οι σπουδαστές βασικές γνώσεις της επιστήμης της Ψυχολογίας οι οποίες τους είναι απαραίτητες για την άσκηση του Επαγγέλματος της Χοροθεραπείας. Σπουδάζουν Εξελικτική Ψυχολογία και θα μελετούν όλα τα αναπτυξιακά στάδια του ανθρώπου από την γέννησή του. Προσεγγίζουν όλες τις βασικές Σχολές Ψυχοθεραπείας (Ψυχαναλυτική, Αναλυτική, Συμπεριφοριστική, Γνωστική, Ανθρωπιστική, Ολιστική, Υπαρξιστική, Συστημική, Ψυχοσυνθετική). Στο τρίτο μέρος του μαθήματος της Κλινικής Ψυχολογίας οι σπουδαστές θα αποκτούν τις απαραίτητες γνώσεις για να μπορούν να κάνουν διάγνωση χρησιμοποιώντας την κατάλληλη θεραπευτική μέθοδο.

ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ - ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ - ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΑΜΑ (80 ώρες)

Το μάθημα αυτό έχει ως στόχο την βιωματική σταδιακή γνωριμία των συμμετεχόντων με την υποκριτική τέχνη και την θεατρική δημιουργία. Ξεκινώντας από τον θεατρικό αυτοσχεδιασμό και τις ανεξάντλητες δυνατότητες έκφρασης που προσφέρει, προχωρώντας στους διαφορετικούς τρόπους και στάδια προσέγγισης ενός ρόλου και τέλος ερχόμενοι σε επαφή με το Αρχαίο Δράμα και τα αρχέτυπα της ανθρώπινης συμπεριφοράς, οι συμμετέχοντες θα εισαχθούν στο χώρο του θεάτρου και θα αποκτήσουν τα βιωματικά και θεωρητικά εργαλεία που θα τους προσφέρουν μια εσωτερική θέαση της θεατρικής πράξης.

ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΜΙΜΗΤΙΚΗ (40 ώρες)

Στόχος του μαθήματος αυτού είναι να έρθουν οι σπουδαστές σε επαφή με το σώμα τους και στην συνέχεια να μάθουν να το χρησιμοποιούν ως μέσο έκφρασης.

Να αποκτήσουν τα κατάλληλα εργαλεία για να δώσουν μορφή στην φαντασία τους και παίζοντας με το σώμα τους να μάθουν να υποκρίνονται και να αυτοσχεδιάζουν.

Μέσω των ασκήσεων ο σπουδαστής ανακαλύπτει την γεωμετρία του σώματός του, του χώρου και του χρόνου. Μαθαίνει να χρησιμοποιεί διαφορετικούς ρυθμούς και ποιότητες κίνησης. Μαθαίνει να μετακινεί το βάρος του έτσι ώστε να εκφράζει αντίσταση, προσπάθεια, έλλειψη βαρύτητας.

ΤΕΧΝΕΣ & ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ (40 ώρες)

Στόχος του μαθήματος αυτού είναι να μπει ο σπουδαστής σε βάθος στις θεωρητικές προσεγγίσεις οι οποίες συνδέουν τις Τέχνες με τη θεραπεία.Ο σπουδαστής θα μελετά τις Ψυχαναλυτικές μεθόδους και τις τεχνικές οι οποίες χρησιμοποιούνται στη Δραματοθεραπεία.

Το μάθημα είναι προσανατολισμένο στην Αναλυτική Προσέγγιση του Carl G. Jung.

"ΔΡΑΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και εκπαίδευση θεάτρου για παιδιά, εφήβους και ενήλικες: χρησιμοποιώντας την Δραματοθεραπεία και την διδασκαλία του θεάτρου σαν μέσο για τη ψυχολογική και συναισθηματική ισορροπία και υποστήριξη και τόνωση παιδιών, εφήβων και ενηλίκων"

"Σε αυτό το course θα παρουσιάσουμε την θεωρία και την πρακτική για το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί το θέατρο, η Δραματοθεραπεία και η Εκπαίδευση του θεάτρου σαν μέσο για την καλύτερη γνωριμία με τον εσωτερικό εαυτό, την διερεύνηση και εκτόνωση μπλοκαρισμένων συναισθημάτων, την επίγνωση εσωτερικών συγκρούσεων, την ανακάλυψη εσωτερικών διλημμάτων και την ανάπτυξη προσωπικών και διαπροσωπικών σχέσεων»

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΜΕΣΩ ΤΕΧΝΗΣ (12 ώρες)

Στόχος του μαθήματος αυτού είναι να έρθουν οι σπουδαστές σε γνωριμία με τις άλλες θεραπείες μέσω Τέχνης (Θεραπεία μέσω των Εικαστικών, Μουσικοθεραπεία, Χοροθεραπεία, Παιγνιοθεραπεία) Οι σπουδαστές παρακολουθούν βιωματικά εργαστήρια από τις άλλες θεραπείες μέσω Τέχνης. Από το προγραμμα ορίζεται η παρακολούθηση τουλάχιστον τριών ωρών από τις υπόλοιπες προσεγγίσεις, μπορούν όμως να παρακολουθήσουν και περισσότερες ώρες.

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
 

Στο πρόγραμμα γίνονται δεκτοί απόφοιτοι Ψυχολογίας, Ψυχιατρικής, Φιλολογίας, Παιδαγωγικών και άλλων ανθρωπιστικών επιστημών. Απόφοιτοι Σχολών Χορού ή Θεάτρου και επαγγελματίες χορευτές. Στο πρόγραμμα μπορούν να γίνουν επίσης δεκτοί και απόφοιτοι άλλων σχολών, κατόπιν συνέντευξης.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΡΑΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
 

Το πρόγραμμα είναι ετήσιο.

Ημερομηνία έναρξης: Η έναρξη Οκτωβρίου 2020 θα επιβεβαιωθεί

Α’ Εξάμηνο: Οκτώβριος 2020 – Ιανουάριος 2021

Β’ Εξάμηνο: Φεβρουάριος – Μάιος 2021

Ολοκλήρωση προγράμματος: 31 Μαΐου του 2021

Οι απόφοιτοι του προγράμματος μπορούν προαιρετικά να παρακολουθήσουν και 2ο έτος (ή και παραπάνω) που περιλαμβάνει πρακτική άσκηση με εποπτεία και ατομική ανάλυση, για επί πλέον εμβάθυνση στο αντικείμενο.

ΚΟΣΤΟΣ ΔΡΑΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
 

Το ετήσιο κόστος είναι 2.000€ πλέον εγγραφή 500€

Εγγραφή: 500€

Το υπόλοιπο ποσό των 2.000€ μπορεί να κατατεθεί σε δόσεις.

Για εγγραφές έως 31/8/2020 τα δίδακτρα είναι 2.000€

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ ΔΡΑΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
Μαρία Καρκανιά (Διευθύντρια Τομέα Ψυχολογίας & Υπεύθυνη του Προγράμματος)

Η Μαρία Καρκανιά είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του τμήματος Ψυχολογίας του University of Wales. Συνέχισε τις σπουδές της στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα MBA με κατεύθυνση στη Διοίκηση Ανθρωπίνου Δυναμικού του University of Wales.

Έχει σπουδάσει Χορό μοντέρνο (ISTD), φλαμένκο (Spanish Dance Society), αφρικάνικο (afro-modern) στις σχολές Χορού Ντιάνα Θεοδωρίδου, Φωκάς Ευαγγελινός, studio Χορός- Χώρος (Μέτσης) και σύγχρονο στη σχολή χορού PK Dance school. Έχει σπουδάσει πιάνο και αρμονία στο Εθνικό Ωδείο (Παράρτημα Ψυχικού).

Είναι Ψυχολόγος με Ψυχοδυναμική κατεύθυνση και χρησιμοποιεί θεραπείες μέσω Τεχνών στη θεραπευτική δουλειά της με παιδιά και εφήβους και νέους. Εξειδικεύεται στη χορήγηση των ιχνογραφικών προβολικών τεστ διάγνωσης , Η.T.P (House –Tree- Person), Draw a mother with her child, Kinetic Family, Fairy Tale Test. Είναι πιστοποιημένη από την Άριστον Ακαδημία Υπολογιστών για τη χορήγηση των τεστ Career Guidance και Ariston Learning Styles (τεστ προσωπικότητας, κλίσεων και δεξιοτήτων).

Είναι συγγραφέας της Παιδικής σειράς βιβλίων «Ανακαλύπτω τα Επαγγέλματα»(Ανακαλύπτω τα επαγγέλματα Υγείας, Ασφαλείας, Καλλιτεχνικά), (Εκδοτική Άλφα).

Είναι μέλος της Βρετανικής Εταιρείας Ψυχολόγων (B.P.S).

Νικόλ Δημητρακοπούλου

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Φοίτησε στην Δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών και αποφοίτησε από την Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης Μοντέρνοι Καιροί ενώ παράλληλα είναι πτυχιούχος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Goldsmiths του Λονδίνου και απέκτησε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στο Performance Making εξειδικεύοντας την πρακτική της σε διάφορα είδη σωματικής έκφρασης όπως Butoh, Contact improvisation, Στροβιλισμός/ Whirling αλλά και παραδοσιακών παραστατικών τεχνών όπως το Σανσκριτικό και το Ιαπωνικό Θέατρο. Στην Διπλωματική της εργασία με τίτλο: Prison/Punishment/Performance: Does theatre in prisons functions as an aspect of punishment, or can it operate as an agent of institutional change? Αναλύεται ο ρόλος που μπορεί να παίξουν οι παραστατικές τέχνες στην κοινωνική ένταξη περιθωριοποιημένων και ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, καθώς και οι δυνατότητες αλλαγής παγιωμένων αντιλήψεων μέσω της τέχνης.

Έχει παίξει σε παραστάσεις στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Θέατρο του Νέου Κόσμου, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Shunt, the Deptford Project, Queen Mary University of London κ.ά και έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως Χρίστος Στέργιογλου, Ένκε Φεζολάρι, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Julia Bardsley, Anna Furse. Έχει σκηνοθετήσει παραστάσεις σε διάφορα θέατρα του Λονδίνου. Είναι μέλος της Θεατρικής ομάδας Athletes of the heart, της Anna Furse-επικεφαλής του τμήματος Θεάτρου του Πανεπιστημίου Goldsmiths του Λονδίνου.

Διδάσκει υποκριτική σε μαθητές και ενήλικες και από το 2014 είναι μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Προγράμματος «Το Αρχαίο Δράμα το σχολείο του 21ου αιώνα» του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, με το οποίο ταξίδεψε σε ακριτικές περιοχές της Ελλάδος για να πραγματοποιήσει σεμινάρια Αρχαίου Δράματος και διοργάνωσε το «1ο Διεθνές Προσκήνιο Σπουδαστών και Νέων» στην Αρχαία Ολυμπία τον Μάιο του 2015.

Ευγενία Παλλήκαρη

H Ευγενία Παλλήκαρη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1985, όπου και έκανε τα πρώτα της βήματα στη σωματική έκφραση κάνοντας μαθήματα ρυθμικής γυμναστικής και κλασικού μπαλέτου από την ηλικία των πέντε ετών.

Ξεκίνησε σπουδές Ιστορίας-Αρχαιολογίας, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα έκανε μαθήματα σύγχρονου χορού και Contact Improvisation. Tο 2006 μετακομίζει στη Βαρκελώνη, όπου σπουδάζει Σωματική Μιμική (Escuela Internacional de Mimo Corporal Dramatico, τεχνική Etienne Decroux). Τελείωσε τις σπουδές της το 2009, έχοντας κάνει και ένα χρόνο εξειδίκευσης στη συγκεκριμένη τεχνική.

Έχει κάνει μαθήματα χορού oriental, yoga, σύγχρονου χορού και χορού Bharatanatyam, καθώς επίσης και ένα σεμινάριο Χοροθεραπείας (Universidad Autonoma de Barcelona).

Επιπλέον έχει διοργανώσει μαθήματα σωματικής έκφρασης για παιδιά, ενώ έχει παρουσιάσει χορογραφίες του κλασικού ρεπερτορίου της Σωματικής Μιμικής (Teatro Riereta, Βαρκελώνη) και έχει συμμετάσχει σε παραστάσεις σωματικού θεάτρου (Escuela Internacional de Mimo Corporal Dramatico, Βαρκελώνη).

Μετά το τέλος των σπουδών της ήταν μέλος της ομάδας ‘Moveo Teatro’ και παράλληλα παρέδιδε μαθήματα Σωματικής Μιμικής στην ίδια σχολή. Είναι πιστοποιημένη δασκάλα στη μέθοδο Pilates και τα τελευταία χρόνια συνεχίζει τη διδασκαλία σε σχολές και φεστιβάλ.

4ε - Μαυρομματαίων 25, 104 34 - Αθήνα, Τηλ: 210-8217710, Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.